אדריכלות יישומית: ראיון עם האדריכל חורחה עברין

ידע ומיומנות של שנים בעבודות אדריכלות וניהול פרויקטים הובילו את האדריכל והמעצב חורחה עברין לפיתוח קונספט ייחודי הנקרא אדריכלות יישומית. שמענו ממנו על תהליך העבודה המרתק המסנכרן בין מחשבה ושטח אדריכלות יישומית הנקראת גם אדריכלות קבלנית, היא תחום נדיר בארץ, תהליך הוליסטי השונה מהתכנון הרגיל אותו אנחנו מכירים. באדריכלות יישומית קיים סנכרון מושלם בין עבודת האדריכל לעבודת הקבלן. בדרך כלל בתהליך בניית בית או שיפוץ, האדריכל מוסר את תוכניות העבודה ללקוח לאחר העבודה ומשם נותר הלקוח ברשות עצמו. לעיתים רבות המשמעות לא קלה והיא טומנת בחובה התמודדות עם בעלי מקצוע, עם בעיות שצצות ביישום התכנון וגם בניית תוכנית עבודה ועלויות – בהחלט משימות לא קלות. במקרה של האדריכל חורחה עברין, הוא עובר לאחר התכנון לכובע מנהל הפרויקטים ומתנהל כקבלן לכל דבר, עד הפרט האחרון של מעבר הלקוח לבית החדש.

pnina7-ariela-after (1)

“אחרי כמעט שלושים שנה בתחום האדריכלות, למדתי ששיפוצים בבית עשויים להתלקח למצבי משבר מהר מאוד. במיוחד אם אין ניסיון בתחום. חשש מעלויות ומתח נפשי גורם לאנשים לחשוב פעמיים לפני שהם שוברים קירות בבית”. עברין מתאר בצורה מעניינת את הסיבה בגינה רבים, לדעתו, נרתעים משיפוצים ובנייה, “הלקוחות יודעים איך הם נכנסים לסיטואציה, אבל לא בטוחים איך הם ייצאו מזה ומה יהיה מצבם”. צורת העבודה של עברין מעלימה את הפערים בין שלב החזון והתכנון לבנייה עצמה. “אדריכלות יישומית פוטרת את הלקוח מלחץ מיותר ומאיבוד שליטה. התהליך כולו הוא תחת שליטה כי הלקוחות יודעים שיש מי שדואג לתהליך התכנון ומלווה אותם מסיעור המוחות ועד למסירת המפתחות וכניסה לבית נקי ומוכן. חורחה מתאר את סיום התהליך בחיוך, “המטרה שלי היא שהלקוח ייכנס לבית משופץ ומצוחצח. רק לבוא עם המזוודות ולשים סכו”ם במגירות. הכל מוכן עד הפרט האחרון”. חורחה עלה לישראל מאורגוואי בשנת 1983 לאחר שהתחיל לימודי אדריכלות בפקולטה לאדריכלות במונטווידאו, עיר הבירה של אורגוואי. שהגיע לארץ, התקבל ללימודים בפקולטה ללימודי אדריכלות בטכניון, שם סיים את לימודיו והתחיל לעבוד כאדריכל. באמתחתו 25 שנה של ניסיון ועבודה בתחום האדריכלות והנדל”ן.

שאלתי אותו כיצד התגבש בדמיונו הרעיון של שילוב התכנון והיישום למקשה אחת של עבודה. באורגוואי, הוא מספר בצניעות, רבים עובדים בצורה שבה הוא פועל ולמשרדי אדריכלים יש שתי חטיבות הפועלות במקביל – הזרוע המתכננת והזרוע המבצעת. הוא מאמין ששיטת העבודה הזו שומרת על סטנדרט איכות גבוה לאורך האלמנטים של הבנייה – כובע האדריכל המפקח שהוא חובש מאפשר לו לשלוט בתהליך הבנייה והשיפוץ מנקודת מבט רחבה.

החבילה השלמה של תכנון וביצוע היא רק חלק מעבודתו של עברין. הוא מבצע גם עבודות נפרדות לפי הנדרש. “מצחיק שבדרך כלל אני עושה את עבודות הביצוע דווקא עבור קולגות”, הוא מספר “אדריכלים  סומכים עליי לבצע את הבחירות הנכונות עבור הלקוחות שלהם. הם מעבירים אליי את השרביט על מנת שאוכל ליישם את התכנון בשטח בצורה אופטימלית”.

pnina2-ariela-after

“קאסה פואבלו” (Casa Pueblo) הוא שם החברה בבעלותו. משמעות השם בספרדית, כך הוא מסביר, היא סמלית לאופי העבודה שלו – משמעות המילה “קאסה” היא בית ולמילה “פואבלו” יש כפל משמעות, הפירוש המילולי של המילה הוא “כפר”, אך המשמעות השנייה אליה הוא מתייחס היא “עם”. למה בחר דווקא בשם הזה? עברין רואה את עבודת העיצוב שהוא יוצר כעבודה המתאימה ל”כל חלקי העם” ולא רק לעשירון העליון. “אני מאמין שעיצוב לא חייב להיות נחלת העשירים בלבד, אני דוגל בעיצוב בר-השגה לכל אחד ובכל תקציב. שיפוצים חלקיים ושדרוגים יכולים לשנות את הבית לחלוטין בקלות וכאן יש דגש משמעותי על נושא הצבע. צבע לקירות יכול לשנות חלל בבית בעלות וזמן מינימליים”.

_MG_8368s

כשאני שואלת אותו על הצבעים השולטים ברוב בנייני המגורים אותם הוא מעצב, הוא מחייך ואומר שלמרות נגיעות צבע לאורך הבתים שהוא מעצב, לרוב הוא נשאר על סקאלת גוונים נייטרלים ונעזר בגווני שמנת ואפורים לעיתים קרובות. “הטעם הישראלי עדיין מעט חושש משילובי צבעים עזים וחבל. אני תמיד מעדיף לשלב קיר מרכזי בצבע מרגש, זה משנה את מראה החדר ויוצר אווירה”.

מהרגע הראשון ניתן להבין בקלות מדוע סומכים הלקוחות על חורחה ללוות אותם בכל שלבי הביצוע. מעבר לידע העשיר שלו בתחומים שונים של תהליכי העבודה, הוא נוסך בסביבתו שלווה נעימה וניכר עד כמה אכפת לו מעבודתו ומכל פרט בעבודותיו.  “אחרי שנים בעבודה, אני עדיין מרותק מהתהליך ומהאנשים שאני פוגש בדרך. אני עדיין נהנה ממה שאני עושה ומתאהב בזה כל יום מחדש”.

נירלוט נעים!