ראיון עם האדריכל אורי הלוי
סביבת עבודה מפרה, פרויקטים מסקרנים, כתיבת שירה ואפילו טיפוח הגינה – האדריכל אורי הלוי נושם השראה
טביעת אצבע
מקצוענות יצירתית. אנחנו עוסקים בתכנון משרדים, מחסנים ומפעלים. אלו פרויקטים טכניים, שדורשים פונקציונליות מוחלטת. כשאני עובד עם לקוח, נכנסים למשוואה גורמים כמו הפרוגרמה, האתר והמהות של הפרויקט. במשוואה מרובת הנעלמים הזו אני מקבל בכל פעם תוצאה שונה.
פריצת דרך
פתיחת המשרד המשותף עם דפנה אורבך. דפנה היא מהנדסת, והחבירה אליה הייתה מהלך לא מובן מאליו, שהוכיח את עצמו ופתח לשנינו אופק חדש.
על השראה
בעבר הייתי קונה ספרי אדריכלות באופן אובססיבי והולך לכל הרצאה בנושא. יש לי בבית קרוב ל-300 ספרים. ככל שבגרתי, הצורך בזה דעך והמאגר הפך לחלק מהדי-אן-איי שלי. יש לי צוות מדהים שהעבודה מולו מפרה מאוד, וסביבת עבודה מלאת השראה. אני כותב שירה, ודבר נוסף הוא הגינה הביתית שלי, שאני מטפח בסיזיפיות.
צבע בפרויקטים שלך
צבע זה כיף! אני אוהב צבעים ולא מסוגל ליצור אדריכלות קרה, מושלמת. אנחנו עובדים על פרויקטים מאוד צבעוניים ומתייחסים לצבע כמרכיב אמנותי שיש בו אמירה וכוונה. אין הנחת עבודה מוקדמת ביחס לצבע, כבר קרה שעבדתי על פרויקט בכוונה ליצור אדריכלות מודרניסטית לבנה, ובסופו של דבר היו בו את כל הצבעים חוץ מלבן.
על מה אתה עובד עכשיו?
כמה פרויקטים מאתגרים מאוד, בין השאר תכנון משרדי סודה סטרים, השוק הסיטונאי של מדינת ישראל, ובית העם במושב רינתיה – גיוון אדיר שיוצר עניין רב.
החלל הפרטי שלך
בחדר העבודה שלי יש קיר שכולו סקיצות, איורים ושירים שכתבתי. התפקיד שלו הוא להזכיר לי את הדרך. בכל פרויקט אני נאבק לשמור על האיכויות הקונספטואליות בתוך האילוצים הרבים, והסקיצות האלו מזכירות לי לאן אני הולך.
מילה על אדריכלות בת-זמננו
אנחנו חיים בתקופה פוסטמודרנית שבה הכל הולך. בכפר הגלובלי שנוצר יש אמנם פחות מקומיות, אבל הרבה יותר עושר ופתיחות לחידושים. בארץ חסרה בנייה ציבורית וממשלתית, כזו שמאפשרת לערכים של תרבות או קיימות לבוא לידי ביטוי, ורוב הבנייה מבוססת על יזמות פרטית. בארצות הברית ובאירופה הבנייה הציבורית היא הקטר שמוביל אחריו את הענף כולו. אני חושב שבישראל חסרים לנו בכל עשור 5–6 מבני ציבור מובילים, שייקחו אותנו קדימה.
פרויקט החלומות
כל פרויקט יכול להפוך לכזה. אחד הפרויקטים הטובים שלנו, שאפילו זיכה אותנו בפרס, הוא מוסך משאיות – כך שאין לדעת.
טיפ
אצטט מדבריו של האדריכל הגאון איי אם פיי (I.M. Pei): "אדריכל צריך לדעת למצוא את הלקוחות הנכונים."
מי מוסיף לך צבע לחיים?
אשתי, שאני אף פעם לא יודע מה יהיה הדבר הבא שתגיד.