מחליפה צבעים
בבניין ברמת אביב שוכנות שתי דירות שעיצבה האדריכלית שירלי נחמנה: אחת צבעונית, השנייה עוד יותר
שירלי נחמנה אינה מבינה מדוע סקאלה מונוכרומטית של אפור ולבן היא ששולטת בעיצוב בארץ: “אפשר לתכנן חללים מלאי צבע, שאינם סטנדרטיים, ומביאים לידי ביטוי את הייחוד של מי שגר בהם”, היא אומרת. הצבע עבורה הוא אחד הכלים האפקטיביים ביותר, מקור להשראה ואחד מהמרכיבים העיקריים בטביעת האצבע שלה.
נחמנה, בוגרת בהצטיינות של הפקולטה לאדריכלות בטכניון, עבדה במשרדים המובילים בארץ, וברזומה שלה גם כמה שנות חיים ועבודה בניו יורק, שם בין היתר שמשה אדריכלית ראשית בפרויקט חידושו של לובי מלון פלאזה בעיר. מהשנים מעבר לים היא הביאה גם תפיסה משוחררת ומשוכללת בכל הנוגע לשימוש בצבע: “בעיצוב הפנים האמריקאי נהוג להשתמש בהרבה צבע. אפשר להיתקל בבית שהסלון בו כחול וקירות האמבטיה אדומים”.
את השימוש הנועז שלה בצבע מדגימות שתי דירות שתכננה באותו בניין. נתוני הפתיחה של השתיים היו דומים, אך לכל אחת מהם הותאמה סכמת גוונים וסגנון עיצובי שהוגדרו בתהליך העבודה על פי צורכי הדיירים.
הדירה הצבעונית
הלקוחות ביקשו “בית צבעוני במיוחד”. נחמנה הרימה את הכפפה ובחרה לחלל המרכזי גוונים חיוניים ובוהקים של צהוב וירוק תפוח.
“לכאורה מדובר בבחירות נועזות”, היא מספרת, “אבל התוצאה שהתקבלה היא הרמונית ונעימה. הקיר הצהוב הוא דומיננטי אך הבהירות הנייטרלית שנבחרה לשאר קירות החלל מאזנת אותו. למטבח בחרנו בגון ירוק תפוח, שיכול להתאים לשלל סכמות צבעוניות, למקרה שבוחרים לרענן את העיצוב”.
הדירה הרומנטית
לדירה השנייה אופי שונה בתכלית. “בדירה זו גרה אישה עם בתה הסטודנטית. היא אוהבת סגנון כפרי ורומנטי, ועבורה הרכבתי סכמה צבעונית וחומרית שנעה בין אפורים אלגנטיים, חומים חמימים והדגשים של טורקיז עמוק. בחדר השינה של הבת בחרנו לקיר גוון עמוק של חמרה, שיחד עם הסטיילינג הצבעוני שחבר לו, יוצר אפקט מרשים”.
שירלי, מה הטיפים שלך לעבודה עם סכמה צבעונית?
“כדי לעצב בצבע כדאי להעמיק וללמוד את הנושא ולפתח את היכולת להתאים גוונים, לדעת לשלב אותם ובאיזה מינון. כשבוחרים סכמה צבעונית לבית מומלץ שזו תהיה קבוצה עשירה של גוונים, שתיצור עומק ורבדים בעיצוב הכולל.
צריך גם לתכנן את החלל בצורה שאינה מחייבת, כלומר שבאמצעים מינימליים יהיה אפשר לשנות את כל הסכמה כשמתחשק. לצורך כך כדאי לבחור בגוונים שמתאימים לכמה סכמות שונות. אני מאמינה שכאשר בוחרים צבעוניות שמדויקת ללקוח ומביאה לידי ביטוי את אופיו, הוא לא ימהר לשנותה.”