מזון למחשבה

במסגרת שבוע העיצוב חולון, התקיים כנס מקצועי בינלאומי “מזון למחשבה” בהשתתפות מעצבים איטלקיים וישראלים שעסק בחיבור שבין אוכל לעיצוב. הכנס היווה הקדמה לאחת התערוכות הגדולות והחשובות בעולם EXPO 2015 העתידה להתקיים במילאנו בתחילת מאי, ותעסוק סביב הצורך להבטיח עתיד בטוח לכולנו בכל הקשור לאיכות המזון תוך שמירה וכיבוד הסביבה ומשאבי הטבע. בין המשתתפים בכנס: רון ארד ועורכי עיצוב מובילים. בשיתוף שגרירות איטליה ולשכת המסחר והתעשיה ישראל-איטליה. הכנס בחן שלושה פרמטרים העוסקים בקשר בין אוכל לעיצוב.

רעיון IDEA

האם עיצוב כלי אוכל, הגשה והמזון עצמו הוא תהליך הזהה לעיצוב כיסא או בגד? האם יש אספקטים או דגשים המיוחדים לעיצוב מזון וחווית האכילה בכללותה? או שתהליך העיצוב בתחום זהה לתהליך עיצוב המוצר כפי שאנו מכירים אותו? שאלות כאלה נשאלו סביב אותה מהות האומרת כי אנו בעידן בו לייפסטייל הפך להיות אוכל. הצורך הבסיסי ביותר הוא למעשה היום סגנון חיים הממשיך בקו רציף את סגנון החיים אותו אימצנו לעצמינו בשאר תחומי חיינו.

ברידג’יט לומן, עורכת ראשית של אתר העיצוב  designboom עסקה בעיצוב של חווית האכילה, וכדוגמא הציגה את חברת KOGI, מזון גורמה מהיר, מטבח על משאיות אשר הצליח לענות על הצורך באוכל איכותי ומהיר, מחיר נמוך ומפגש חברתי, הודות לחיבור בין מזון לרשתות החברתיות אשר יצרו את הפלטפורמה, שימרו והפיצו הלאה את ההצלחה.

mazon1

brigit lohmann Designboom באדיבות לשכת המסחר והתעשייה איטליה-ישראל

המעצב אנטוניו אריקו סיפר על הקשר האדוק עם סבו במטבח וכיצד זה, היווה עבורו אבן דרך לעיצוב מוצר לחווית הבישול והאכילה. ישנה חזרה לפשטות ,למימד האישי. אנו מתרחקים מהעיצוב הגבוה ומנסים לתרגם סיפור אישי למוצר, אמר אריקו.

למטבח הביתי, האיטלקי או הישראלי, מקום מרכזי בתרבות האוכל המקומית. המעצבים אמונים על נקודות מפגש שונות ועל הממשקים המרכיבים את חווית האכילה. עיצוב, התאמה וחדשנות של ממשקים פיזיים ורגשיים, קיימים או חדשים, יכול לכוון לשינוי הדרך והאופן בו אנו צורכים, מכינים ואוכלים.
המעצב  והמהנדס Carlo Ratti ראש היחידה Sensible Citylab ב-MIT שוחח על תחושה במובן של המודעות שלנו למסלול אותו עובר כל מוצר חדש שאנו רוכשים בסופר וכל מוצר שנזרק, מה מסלולו וכמה משאבים ואנרגיה כרוכים בצרכנות שלנו או לחילופין בהשלכת פסולת. ראטי הציג מחקר מרתק שנעשה ב- MIT אודות פסולת שחצתה את ארה”ב מקצה לקצה עד שפורקה לחלוטין. מנהל חברת Battesti שוחח על עיצוב רגיש, כזה הנוגע בדיוק היכן שצריך על מנת למקסם את חווית הבישול והאכילה. צמד המעצבים Pio & Toto Toso  הציגו עיצוב נגיש ופשטות אייקונית. המעבר מזכוכית לפלסטיק ולנראות על זמנית.

mazon3

יצירה CREATION
איך מוציאים לפועל את הרעיון והחוויה אליהם כיוונו. האם ניתן לגזור או להסיק מתהליכי עיצוב וייצור של אוכל והכלים בו הוא נארז ומוגש, תובנות חדשות. המעצב הנודע רון ארד הציג את התהליך עיצובי ונתן דגש לתהליך העבודה הארוך מאחורי הקלעים, המתרחש “במטבח” אם תרצו, לפני המוצר המוגמר היוצא “חם מהתנור”.

mazon4

Ron Arad באדיבות לשכת המסחר והתעשייה איטליה-ישראל

Francheska Appiani מחברת Alessi, חברת העיצוב האיטלקית המציגה מסורת ארוכת שנים של עיצוב איטלקי אייקוני הסובב סביב תרבות האוכל, הבישול והארוח. פרנצ’סקה הינה אוצרת מוזיאון אלסי באיטליה וכמובן גם אוצרת התערוכה של אלסי המציגה בימים אלה במוזיאון העיצוב בחולון.

mazon5

המרתק בתערוכה הוא כמובן הצצה אל אובייקטים מפורסמים ,המהווים בחלקם את יסודות  העיצוב של המאה ה 20, אך אולי המעניין יותר הוא מפגש עם עשרות פריטים שלא נכנסו מעולם לפס הייצור. כל אובייקט שכזה מוצג לראווה ולצידו הסבר היכן ומאיזו סיבה לא נכנס לפס הייצור, גם כאן הצצה אל תהליכי החשיבה והפיתוח, מאחורי הקלעים לפני ש”המנה מוכנה” להגשה.

mazon6 mazon7

אובייקטים שלא נכנסו לפס הייצור:

doriana + massimiliano fuksas cast colombina fish cutlery set for alessi

territoire modular tray collection by matali crasset for alessi

נירלוט נעים!